۱۳۸۷ مرداد ۵, شنبه

مطلب وارده: اطلاعات جدید از جریان رسیدگی به پرونده داغ‌گذاري بر بدن كودكان يتيم در بهزيستي


رحمت‌اله بيگدلي: به دنبال افشاي خبر داغ‌گذاري بر روي بدن سه كودك در مركز نگهداري كودكان مهر زنجان در هفته‌نامه‌ي بهار زنجان كه توسط «سحام نيوز» سايت خبري حزب اعتماد ملي بر روي شبكه‌ي جهاني اينترنت قرار گرفت و به سرعت انعكاس وسيع كشوري و جهاني يافت، هيأتي به سرپرستي سيدحسين خادم‌حسيني مديركل دفتر بازرسي و ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات سازمان بهزيستي كشور به همراه مزيناني مديركل دفتر روابط عمومي و الوند معاون دفتر امور شبه خانواده‌ي اين سازمان به زنجان اعزام شدند تا به اين فاجعه‌ي اسفناك رسيدگي كنند. در نوشتاري كه به تاريخ بیست و دوم تیرماه در هفته‌نامه‌ي بهار زنجان به افشاي اين فاجعه پرداخت و در ساير رسانه‌ها نيز بازتاب يافت، اين‌جانب آورده بودم: «اين فاجعه از چنان اهميتي برخوردار است كه ضرورت دارد براي بررسي و رسيدگي به آن، يك كميته‌ي حقيقت‌ياب كه در آن مطبوعات و ديگر رسانه‌هاي خبري نيز حضور داشته باشند تشكيل و بعد از كشف حقيقت، پاسخ قانع‌كننده‌اي به افكار عمومي داده شود.»، ولي هيأت اعزامي از تهران بدون حضور مطبوعات و رسانه‌هاي خبري و در پشت درهاي بسته به بررسي اين موضوع پرداخت و اين در حالي بود كه استاندار زنجان بعد از ده روز سكوت در خصوص اين خبر همراه با ورود هيأت اعزامي از تهران در بهزيستي استان حضور يافت. مدير كل دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات سازمان بهزيستي كشور، در گفت‌و‌گو با هفته‌نامه‌ي بهارزنجان گفت: «اين هيأت از طرف شخص آقاي دكتر فقيه، رئيس سازمان بهزيستي كشور مأموريت دارد كه به طور جدي اين موضوع را رسيدگي كند تا با تمامي متخلفان در هر مقامي برخورد لازم صورت پذيرد.»‌ خادم‌حسيني با تأييد وجود آثار داغ بر روي بدن كودكان گفت: «بر اساس گزارش پزشكي قانوني زنجان بر روي بدن يكي از كودكان، آثاري از ضرب و جرح وجود نداشته است، ولي موضوع داغ گذاشتن بر روي بدن دو كودك پنج و شش ساله‌ي ديگر صحت دارد و به همين خاطر، سه نفر، يكي به عنوان متهم اصلي و دو نفر به عنوان افرادي كه در مسؤوليت خود كوتاهي كرد‌ه‌اند، شناسايي شده‌اند.»
خادم‌حسيني در پاسخ به چگونگي برخورد با متهمان به بهار زنجان گفت: «فرد خاطي در اين حادثه‌ به مراجع قضايي معرفي شده و اين فرد به همراه مربي و مدير مركز تا اعلام نظر نهايي مرجع قضايي از كار بركنار و تعليق شده‌اند.» مديركل دفتر پاسخگويي به شكايات بهزيستي گفت: «رياست سازمان بهزيستي دستور اكيد داده‌اند كه به اين موضوع به صورت ويژه رسيدگي شود و نتيجه‌ي نهايي و كامل هم تا هفته‌ي آينده اعلام خواهد شد.» وي افزود: «البته اثبات و اعلام نتيجه‌ي قطعي در اين زمينه توسط دستگاه قضايي انجام خواهد شد و بهزيستي به عنوان وكيل و قيم اين كودكان، موضوع را تعقيب خواهد كرد و آنچه را نيز كه برعهده‌ي اين سازمان مي‌باشد از قبيل برخوردهاي اداري تا حدي انجام داده و بررسي‌ها براي تكميل تحقيقات همچنان ادامه دارد. مضاف بر اين‌كه ما از دستگاه قضايي مي‌خواهيم كه به صورت قاطع برخورد لازم را با اين موضوع انجام دهد.»
مديركل دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات سازمان بهزيستي كشور با نفي هر گونه تنبيه بدني در آموزش‌هاي بهزيستي، گفت: «در آيين‌نامه‌ها و دستورالعمل‌هاي تربيتي سازمان بهزيستي تنبيه بدني هيچ‌گونه جايگاهي ندارد و اعمال آن به هر شكل ممنوع است و برخورد با متخلفان مورد تأكيد مي‌‌باشد.» خادم‌حسيني در پايان با تأكيد بر اين‌كه سازمان بهزيستي با قاطعيت با متخلفان ماجراي داغ‌گذاري در زنجان برخورد مي‌كند و به عنوان قيم و وكيل كودكان تحت سرپرستي خود، هيچ‌گونه كوتاهي و تساهلي را در قبال خاطيان نخواهد داشت، گفت: «از مطبوعات و رسانه‌هاي خبري هم انتظار داريم كه اجازه ندهند با سياه‌نمايي و بزرگ‌تر جلوه‌ دادن موضوع از ابعاد اصلي حادثه، زمينه‌ي تشويش اذهان عمومي و زير سؤال بردن خدمات مربيان دل‌سوز بهزيستي كه به طور شبانه‌روزي مشغول ارائه‌ي خدمات به فرزندان سازمان در سراسر كشور مي‌باشند فراهم آيد.»
همچنين سازمان بهزيستي كشور اعلام كرد: «براي روشن شدن قصور احتمالي مسؤولان بهزيستي استان زنجان در حادثه‌ي داغ كردن كودكان بدسرپرست مقيم شيرخوارگاه، مسؤولان بهزيستي استان زنجان براي ارائه‌ي توضيحات و تصميم‌گيري نهايي به تهران فراخوانده شدند.»
يك منبع مطلع در سازمان بهزيستي كشور به بهار زنجان گفت: «با بررسي‌هاي انجام شده، تغييرات وسيعي در بهزيستي زنجان انجام مي‌شود.»
شايان ذكر است كه براساس تحقيقات بهار زنجان، زهرا عباسي شش سال دارد و به علت فوت پدر با حكم دادگستري تحويل بهزيستي زنجان شده و در اين فاجعه‌ي اسفناك از ناحيه‌ي صورت داغ‌گذاري شده است.
كودك آسيب ديده‌ي ديگر محمدمهدي قاسمي شش سال دارد و مادر او فوت كرده و به علت بدسرپرستي پدر، تحويل بهزيستي زنجان شده است. اين كودك شش ساله در اين فاجعه‌ي دردناك از ناحيه‌ي گردن داغ‌گذاري شده است.
همچنين مريم ندرلو پنج سال دارد و مادر او به قتل رسيده و پدرش در زندان مي‌باشد و در تاريخ 12/2/87 تحويل بهزيستي زنجان شده است. برخلاف نظر اعلام شده در اطلاعيه‌ي سازمان بهزيستي، مريم از ناحيه‌ي پا داغ‌گذاري شده است. البته ماجراي داغ‌گذاري در تاريخ 10/4/87 اتفاق افتاده، ولي در گزارش روزانه‌ي روز دهم و يازدهم هيچ‌گونه اشاره‌اي به اين موضوع نشده تا اين كه در روز دوازدهم تيرماه توسط يكي از مربياني كه شيفت را تحويل مي‌گرفته صورت‌جلسه گرديده و به بهزيستي شهرستان گزارش شده است. بر اساس اطلاعاتي كه به بهار زنجان رسيده، ابتدا با فلز داغ گردن محمدمهدي و سپس صورت زهرا و در پايان بر روي پاي مريم داغ گذاشته شده است و چون بعد از داغ‌گذاري بر روي بدن زهرا و محمدمهدي تا حدي فلز سرد شده بوده، تأثير آن بر روي بدن مريم كمتر بوده است و از آن‌جايي كه 21 روز از روز داغ‌گذاري تا روز معاينه توسط پزشكي قانوني مي‌گذرد، تقريبا آثار داغ ترميم شده است. موضوع داغ‌گذاري بر پاي مريم در عكس منتشره توسط بهار زنجان كه اصل آن تحويل هيأت اعزامي از تهران شده به وضوح مشخص است و عين اين توضيحات به اطلاع هيأت اعزامي نيز رسيده است
.
همچنين هر سه كودك آسيب‌ديده، «يتيم» بوده‌اند در تعريف يتيم آمده است: «اليتيم هو الشخص الذي فقد أحد والديه أو كليهما قبل أن يبلغ الحلم، أى قبل البلوغ. و قد أوصى الإسلام برعايه اليتيم. كفاله اليتيم من الأعمال الطيبه التي تقدسها الشرائع السماويه وتقدرها المجتمعات في مختلف الأزمان. و أولى الاسلام اليتيم أشد الاهتمام وعظم مكافأه الاحسان له؛ يتيم عبارت است از شخصي كه يكي از والدينش را قبل از رسيدن به سن بلوغ از دست بدهد و اسلام درخصوص رعايت يتيم سفارش أكيد كرده است. سرپرستي يتيم از اعمال پاكيزه‌اي است كه شرايع آسماني آن را مقدس دانسته‌اند و جوامع بشري در زمان‌هاي مختلف متحمل آن شده‌اند»(ويكيبيديا، الموسوعه الحره)
مضاف بر اين كه در روانشناسي، «يتيم» فقط به كسي نمي‌گويند كه پدر يا مادرش مرده باشد، بلكه به كسي مي‌گويند كه پدر و مادرش حق پدري و مادري را در باره‌ي او رعايت نمي‌كنند و از اين‌روست كه شاعر گفته است:
«ليس اليتيم من انتهي ابواه من
هم الحياه و خلفاه ذليلا
ان اليتيم هو الذي تلقي له
اُمّاً تخلت او اَباً مشغولا
يتيم آن نيست كه پدر و مادرش ديده از جهان فرو بسته و او را تنها گذاشته‌اند، بلكه آن كودكي يتيم است كه مادرش از پدرش جدا شده و يا پدري دارد كه سخت گرفتار كارهاي خويش است!»
در اين جا نيز پدر زهرا فوت كرده و مادر او توان سرپرستي او را نداشته است. همچنين مادر محمدمهدي فوت كرده و پدر او بدسرپرست بوده است. مادر مريم نيز به قتل رسيده و پدرش در زندان مي‌باشد. فلذا بر اساس آنچه‌ كه در تعريف «يتيم» مذكور افتاد، هم از نظر ديني واجتماعي و هم از نظر روانشناسي مي‌توان بر آن‌ها اطلاق عنوان «يتيم» كرد و اين كه مسؤولان بهزيستي، تعريفي خاص از «يتيم» را در نظر گرفته‌اند، هيچ‌گونه تغييري در صورت مسأله ايجاد نمي‌كند؛ زيرا در يك اقدام غيرانساني سه كودك پدر يا مادر از دست داده كه هم‌اكنون سايه‌ي پرمهر و محبت هيچ‌يك از پدر و مادر را بر سر ندارند، داغ‌گذاري شده‌اند و از مسؤولان امر انتظار مي‌رود كه به جاي پرداختن به اين‌گونه حواشي به اصل فاجعه بپردازند و جوابي در خور افكار عمومي و خدا و وجدان پيدا كنند. اگر بررسي و رسيدگي به اين فاجعه روندي شفاف داشت و زير نظر يك كميته‌ي حقيقت‌ياب با حضور مطبوعات مستقل و ديگر رسانه‌هاي خبري انجام مي‌شد، قطعا نتايج بهتري به‌ دست مي‌آمد و پرده از روي بسياري از فجايعي كه اتفاق افتاده است برداشته مي‌شد. البته همين قلم به زودي به افشاي برخي ديگر از فجايع بدتر از ماجراي داغ‌گذاري كه در ديگر مراكز بهزيستي زنجان اتفاق افتاده است خواهد پرداخت.

۱ نظر:

  1. سلام
    از پيگيري‌هايتان در اين زمينه بسيار خرسند و اين تلاش جاي قدرداني دارد.در دنياي مديران جوان دولت نهم هر چه از اين اقدامات فجيع بوجود بيايد . جايگاه مدير مربوطه نه تنها متزلزل نمي‌شود بلكه مستحكم تر از قبل هم مي‌شود.مشكل اصلي در اين سازمان وجود مديران سياسي است. كه افكار سياسي و جناحي خود را در اين سازمان هم پيگيري مي‌كنند. در مطلبي كه در اين باره نوشته‌ام فردي به نام محمود در نظري كه برايم نگاشته مرا به تحريك احساسات مردم محكوم كرده است.
    جالب است بدانيد كه فقيه رييس سازمان بهزيستي در كميسيون اصل 90 مجلس داراي چندين پرونده است. كه قرار بود در مجلس هفتم تجميع شده و حكم لازم در مورد وي اعمال شود. اما با لابي و دخالت اين پرونده مختومه شده. فقطكافي است پيگيري كنيم!

    پاسخحذف